Tavuk Adası Manastırı Cunda Adasının tam karşısında yer almaktadır. Zamanında 120 odalı olduğu yazmaktadır. Kurtuluş Savaşı sırasında Ayvalık'a saldırı planının bu manastırda yapıldığı bilinmektedir.
Tavuk Adası Manastırında görev yapan ilk rahip Neofitos’dır. Neofitosun manastırda göreve başlama tarihi 1677 yılındır. Rahibin göreve başlama tarihi göz önüne alındığında 1677 yılından önce yapıldığı anlaşılmaktadır.
AYİU İONNU TU PODRUMU MANASTIRI
Günümüzde özel mülk olan manastırda yapılacak restorasyonla ilgili tartışmalar devam etmektedir
Tavuk Adası Manastırı
Cunda Adasının hemen karşısındaki Tavuk Adası üzerinde inşa edilmiştir. Tavuk Adası Manastırının inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber Evstratios Drakos kitabında, burada görev yapan rahiplerin görev yaptıkları tarihler göz önünde tutulduğunda, manastırda görev yapan ilk rahip olan Neofitos’ın manastırda göreve başlama tarihi olan 1677 yılından önce yapıldığı anlaşılmaktadır.
Ada ve manastır, mübadele döneminde bir kişiye mülk olarak verilmiş, 1948 yılının kasım ayında bir gece kendini bilmez biri tarafından dinamitlenerek tahrip edilmiştir.
Yine Evstratios Drakos’un kitabında, manastırın 120 odalı olduğu yazılmıştır. Avluda yer alan kilise, bölgede yer alan diğer manastır kiliselerinden farklı olarak daha büyük ve daha farklı bir mimari tarzda inşa edilmişti.
Ayiu İonnu Tu Podromu Manastırı
Kilisenin inşasında sarımsak taşı ve Pateriça bölgesinden getirilen taşlar kullanılmıştır. Kilise belirli dönemler içerisinde restorasyona tabi tutularak ilaveler yapılmıştır. Manastırın çevresi duvarlarla çevrili olup yapılar, doğu, kuzey ve batı yönlerinde yer almaktadır
Adanın kuzeydoğu yönünde bir su kaynağı vardı. Ayrıca kuzey (Alibey Adası) yönünde küçük bir iskelesi bulunmaktaydı.
Günümüze, manastırın temel kalıntılarından başka, kilisenin güney ve kuzey duvarlarının çok az bir bölümü ulaşabilmiştir.