Panayia Manastırına sahilden Dalyan Boğazına doğru yürüyerek yaklaşık 20/25 dakikada ulaşılmaktadır. Özel mülkiyet olan manastırın çevresi zeytinliklerle beraber çevrili olup ziyarat vb kabul edilmemektedir
Panayia Manastırı nın inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Manastır’ın ilk sahibi olan Moshonisinin piskoposu Peisios idi.
PANAGİAS TİS LEKAİ MANASTIRI
Panagias Tis Lekai Manastırı 1992 Yılında Halis Komili Tarafından Satın Alınarak Restore Edilmiştir
Panayia Manastırı
Panayia Manastırı nın diğer adı Leka isminin nerden geldiği bilinmiyor. Manastır diğer ada manastırları gibi denize yakın, çok güzel manzaralı ve yüksekçe bir düzlükte inşa edilmiştir. Panayia Manastırı nın inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Manastır’ın ilk sahibi olan Moshonisinin piskoposu Peisios idi.
Rumların ifadelerine göre, manastır ve şehir, 3 Haziran 1821 ihtilalinde harap edilmiş ve ada halkı ile Ayvalık halkı başka adalara kaçmışlar. 1832 Eylülünde Sultan II. Mahmut’un fermanıyla adadan ve Ayvalık’tan kaçanların geri dönmesine müsaade edilmiştir. Geri dönenlerden Ayvalık’lı bir aile manastır için yardımda bulunarak, manastır, iki kardeş şehir ve civar köyler için bir çiftlik haline getirilmiş. .
Sahilden yürüyerek gidilen Panayia Manastırı 20/25 dk mesafededir. Sarnıcın az batı güneyinde manastırın kilisesi ve kuzeybatısında da künklerle getirdikleri su için güzel bir havuzu ve çeşmesi vardı.
Panagias Tis Lekai Manastırı
Avlu duvarları ve kuzey yönündeki binalar, çamur harçla örülmüş olduklarından yılların ilgisizliği ve hava koşullarına, insanların harabiyetine dayanamayarak yıkılmışlardır.
Beş konutluk blok ise kireç harçla inşa edilmiş olması, yetmiş küsur yıl içinde zaman, hava koşulları ve insani ihmalkârlıklara rağmen hala dimdik ayakta durmaktadır.
Panayia Manastır ı,1992 yılında Halis Komili tarafından zeytinlikle beraber satın alınmış olup restore edilmiştir. Manastırın çevresi günümüzde mülk sahiplerince tel örgülerle çevrilmiş olup ziyaretçi girişine kapalıdır.